top of page

FOKKEN

Fokken
Fokdoel
Regels
Kennis / ervaring

FOKKEN

Het fokken van een stamboomhond is niet iets dat je er zomaar even bij doet. Het is een intensieve gebeurtenis die veel tijd en aandacht kost. Er is kennis nodig en er moeten een aantal zaken goed geregeld worden. Dat begint al in de voorbereidingsfase. Denk hierbij aan het zoeken van een goede match tussen de ouderdieren, de informatie voor het verkrijgen van officiële stambomen, de kennis die nodig is om een dracht, bevalling en kraamtijd te begeleiden, en natuurlijk de spullen die nodig zijn in deze periode. En alles voor dat leuke doel: een gezond en sociaal nestje puppy's.

F683BA6C-4807-4EDE-85F0-7A8EDF455EB0.hei

FOKDOEL STABIJKENNEL UIT HARTSTOCHT

Het liefdevol fokken van zo gezond en sociaal mogelijke Stabijhounen, uit liefde voor het ras en het in stand houden daarvan.

56BA28D1-DDEE-4504-9C7B-1B5B50C75737.jpe

REGELS

Er wordt gefokt volgens de regels van het fokreglement van de NVSW en van de Raad van Beheer. Dit betekent dat er aan diverse voorwaarden wordt voldaan. Zo beschikken de ouderdieren over de gevraagde fokkwalificaties, wordt voldaan aan de gestelde welzijnseisen, is via een stamboomonderzoek inteeltbeperking geborgd en wordt een zo gezond mogelijke combinatie gezocht. Ruim vóór de dekking wordt er door de fokker een dekaanvraag voor de combinatie ingediend bij de Fok Advies Commissie (FAC) van de NVSW ter beoordeling. De combinatie wordt zorgvuldig gescreend en teruggekoppeld naar de fokker.


Uitgebreide informatie hierover is te vinden op de site van de NVSW via deze link: https://www.nvsw.nl/index.php?sp=163

CFFC83EC-93EA-4846-9E52-68719023B44F.hei

KENNIS / ERVARING

Om aan de fokkerij te kunnen beginnen is het natuurlijk een voorwaarde om kennis op te doen. Hiervoor heb ik een aantal cursussen en lezingen gedaan:

  • NVSW fokkerscursus (december 2019). Een vierdaagse cursus van de NVSW waarbij theorie, praktijk en de eigen situatie uitgebreid aan bod komen.

  • Lezing ‘Keuzes in de fokkerij’ door Marjoleine Roosendaal (september 2020).

  • Lezing ‘Wetten en regels in de honden fokkerij’ door Marjoleine Roosendaal (oktober 2020).

  • Lezing ‘Van dekken tot uitvliegen’ door Marjoleine Roosendaal (november 2020).


Het is leuk en bijzonder om te kunnen vermelden dat ik in maart 2020 bij een bevalling van een Stabij mocht zijn. Het teefje van een ervaren fokker beviel voor de eerste keer en ik was uitgenodigd om te assisteren. Het was een geweldige ervaring en fantastisch om te zien dat de natuur alles zo goed geregeld heeft. Acht prachtige pups werden in krap 2 uurtjes tijd op de wereld gezet. Wat een wonder en wat een prestatie!

385C55D1-884F-4533-85E2-7B139FEF8749.hei
Fokken: Onze diensten
bottom of page